Вид документа : Статья из сборника (выпуск продолж. издания)
Шифр издания : 634.222/В 19
Автор(ы) : Васеха В. В., Васільева М. М., Мацвееў В. А.
Заглавие : Гаспадарчыя асаблівасці новых перспектыўных гібрыдаў слівы дамашняй
Коллективы : Национальная академия наук Беларуси, РУП "Институт плодоводства"
Место публикации : Плодоводство: сборник научных трудов/ Национальная академия наук Беларуси, РУП "Институт плодоводства". - Минск: Беларуская навука, 2020. - Т. 32. - С. 68-74: табл. (Шифр П 1/2020/32)
Примечания : Библиогр. в конце ст. - На белорус. яз.
УДК : 634.222 + 631.526.325-048.24 + (476)
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): слива--косточковые культуры--prunus domestica--prunus--слива обыкновенная--направления селекции--селекция--новые сорта--гибридные сорта--сорта--сортоиспытание--агробиологическая характеристика--характеристики--плоды--продукты питания--химический состав--характеристики--устойчивость к болезням--устойчивость--урожайность--хозяйственно полезные признаки --органолептические показатели--беларусь--страны мира--20-36
Аннотация: Прыводзяцца вынікі ацэнкі эфектыўнасці адбору ў чатырох гібрыдных папуляцыях слівы дамашняй. У якасці найбольш эфектыунай камбінацыі скрыжаванняў вылучаны варыянт Млиевчанка х Даликатная з выхадам выдзеленых гібрыдаў 5 % ад даследуемага аб'ёму ў селекцыйным садзе. Прыводзіцца кароткая характарыстыка 4 адабраных перспектыўных гібрыдаў слівы, якія на працягу чатырохгадовага сортавыпрабавання праявілі стабільную ўстойлівасць да клястэраспарыёзу і пладовай гнілі, характарызаваліся высокімі таварнымі і спажывецкімі якасцямі пладоў. Для далейшай селекцыйнай працы выдзелены генатыпы ў якасці крыніц 5 гаспадарча карысных прыкмет. На аснове параўнальнага вывучэння з райаніраваным сортам Наташа быў выдзелены ў эліту гібрыд 09-6/36 (90-2/71 X Нарач). Адбор характарызуецца пладамі з шчыльнай сакавітай мякаццю жоўтага колеру, аддзяленне костачкі ад мякаці добрае, аптымальны перыяд спажывання - 3-я дэкада жніўня. Валодае комплекснай устойлівасцю да клястэраспарыёзу i пладовай гнілі, сярэдняя маса плода - 50,5 г, ураджайнасць - 15,5 кг/др. Біяхімічны склад пладоў: масавая доля сухіх рэчываў - 16,17 %, PCP - 14,55 %, тытруемая кіслотнасць - 1,97 %, сума цукраў - 10,81 %, сума пекцінаў - 0,57 %, сума фенольных злучэнняў - 90,83 мг/100 г, аскарбінавая кіслата - 3,21 мг/100 г.

Доп.точки доступа:
Васільева, М. М.; Мацвееў, В. А.; Национальная академия наук Беларуси; РУП "Институт плодоводства"